Svjetski dan borbe protiv AIDS-a


Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Dana 1. prosinca ljudi iz cijelog svijeta obilježavaju Svjetski dan borbe protiv AIDS-a organiziranjem nacionalnih i lokalnih događaja koji imaju za cilj podizanje javne svijesti i bolje razumijevanje HIV/AIDS-a, destigmatizaciju kao i mobiliziranje sredstva za daljnje aktivnosti na suzbijanju HIV/AIDS infekcije.

Na ovaj dan ističe se potreba za univerzalnim pristupom skrbi i promicanjem svega što je postignuto u borbi protiv ove globalne pandemije.

Glavni ciljevi kampanje su senzibilizacija i informiranje javnosti, posebice mladih, o infekciji HIV-om i AIDS-u, razvijanje empatije prema oboljelima, te promicanje i poticanje na besplatno i anonimno HIV testiranje i savjetovanje u Savjetovalištu pri Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH zajedno sa stručnjacima na ovom području kontinuirano prati globalne smjernice i programe usmjerene na suzbijanjem ove infekcije. U samim počecima HIV infekcije osnovan je Registar za AIDS, utvrđena je obveza kontrole donirane krvi i krvnih pripravaka te je usvojen Nacionalni program za borbu protiv HIV/AIDS-a usmjeren na čitav niz konkretnih mjera i aktivnosti zahvaljujući kojima je Republika Hrvatska uvrštena u zemljama s najnižom prevalencijom HIV-a u svijetu.

1. prosinca Svjetski je dan AIDS-a koji obilježavamo već 25 godina. Više od dva desetljeća napora uloženog u suzbijanje ove infekcije koja daju pozitivne rezultate, ali nas sve istovremeno upozorava i podsjeća na potrebu kontinuiranog rada i potrebu daljnjeg ulaganja u programe prevencije.

Univerzalni pristup preventivnim metodama, dostupnost suvremenim postupcima liječenja te psihološka potpora oboljelima i njihovim obiteljima važni su elementi u procesu suzbijanja HIV infekcije, ali sami za sebe nisu dovoljni.

Izvor:
MZSS RH

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.