Svjetski dan ljekarnika


Svjetski dan ljekarnika

Posljednjih nekoliko godina na današnji se dan obilježava Svjetski dan ljekarnika prilikom kojeg se promiču vrijednosti i znanja ljekarničke struke, te ukazuje na neosporno izniman doprinos ljekarnika u poboljšanju zdravlja diljem svijeta. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana ljekarnika je: "Dostupnost ljekarnika je dostupnost zdravlju!".

Predsjednica Međunarodne farmaceutske federacije (FIP) dr. sc. Carmen Peña, mag. pharm., je povodom Svjetskog dana ljekarnika izjavila da dostupnost zdravlju nije samo ekonomski problem, nego je riječ i o problemu dostupnosti lijekova pacijentima, dostupnosti pravim i provjerenim zdravstvenim informacijama, ali i dostupnosti kvalitetnoj edukaciji o lijekovima.

Svakako treba spomenuti da je FIP već tijekom proteklih godina prepoznao problem dostupnosti lijekova kao presudan za mnoge dijelove svijeta.  Procijenjuje se da čak oko 13 posto posjeta ljekarnama rezultira isključivo davanjem stručnih savjeta, bez ikakvog oblika prodaje ili izdavanja lijeka, što svakako ide u prilog činjenici da su ljekarnici najdostupniji zdravstveni djelatnici.

Inače, i Hrvatska također ima i svoj Dan hrvatskih ljekarni, koji se obilježava krajem listopada, 29.10., na dan kada je zabilježen prvi spomen ljekarni na ovom prostoru, u 13. stoljeću.

Izvor:
HFD

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.