Tamna čokolada može pomoći u snižavanju krvnog tlaka
![Tamna čokolada može pomoći u snižavanju krvnog tlaka](/var/cybermed/storage/images/vijesti/tamna_cokolada_moze_pomoci_u_snizavanju_krvnog_tlaka/2712090-1-cro-HR/tamna_cokolada_moze_pomoci_u_snizavanju_krvnog_tlaka.jpg)
Analiza 20 studija pokazala je da svakodnevno konzumiranje tamne čokolade može rezultirati blagim smanjenjem krvnog tlaka. Za taj pozitivan učinak odgovorni su flavnoli iz kakaa koji dilatiraju krvne žile i na taj način snižavaju krvni tlak.
Tako se pokazalo da su ljubitelji tamne čokolade za dva tjedna uspjeli sniziti sistolički krvni tlak za 2 do 3 mmHg.
Inače poznato je da povišeni krvni tlak može biti i smrtonosan, naime povišeni krvni tlak je povezan s 54 posto slučajeva moždanog udara i 47 posto slučajeva koronarne srčane bolesti.
Obzirom da čokolada sadrži i velike količne šećera i masti, njeno konzumiranje baš i nije najbolji način za snižavanje povišenog krvnog tlaka, ističu stručnjaci.
Možda je za snižavanje povišenog krvnog tlaka ipak primjerenije konzumiranje namirnica koje također sadrže flavonole poput graha, marelica, kupina i jabuka.
Izvor:
BBC