Terapija statinima povezana s manjim rizikom od smrti od karcinoma


Terapija statinima povezana s manjim rizikom od smrti od karcinoma

Osobe koje su na terapiji statinima, lijekovima za snižavanje povišene razine kolesterola u krvi, imaju manji rizik da će umrijeti od četiri najčešća karcinoma - raka dojke, raka pluća, raka prostate i raka debelog crijeva, ukazuje novo britansko istraživanje u kojem je sudjelovalo gotovo milijun ljudi.

Inače, poznato je da je povišeni kolesterol čimbenik rizika za srčanu bolest, a manje je poznato da on također može utjecati na rizik od razvoja karcinoma.

Zanimljivo je da je dijagnoza povišenog kolesterola povezana s 22 posto manjim rizikom od smrti od raka pluća, 43 posto manjim rizikom od smrti od raka dojke, 47 posto manjim rizikom od smrti od raka prostate i 30 posto manjim rizikom od smrti od raka debelog crijeva. No, svi pacijenti s navedenom dijagnozom bili su liječeni statinima, pa su znanstvenici mišljenja da terapija statinima, a ne povišeni kolesterol, pruža zaštitni učinak, obzirom da su neka ranija laboratorijska istraživanja provedena na životinjama, pokazala da statini mogu smanjiti rizik od razvoja karcinoma.

Izvor:
CardioVascular Biology conference

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.