Teška psorijaza majke povećava rizik od niske porođajne težine djeteta


Teška psorijaza majke povećava rizik od niske porođajne težine djeteta

Istraživanje provedeno na 1.463 žene s psorijazom i 11.704 žene bez psorijaze pokazalo je da su žene s teškim oblikom psorijaze izložene većem riziku da će njihovo dijete imati nisku porođajnu težinu.

Naime pokazalo se da žene s teškim oblikom psorijaze, koje su primale fotokemoterapiju ili sistemnu terapiju unutar dvije godine prije poroda, imaju 1,4 puta veći rizik da će roditi dijete s niskom porođajnom težinom nego žene koje nemaju psorijazu.

Prema mišljenju znanstvenika koji su vodili istraživanje izgleda da povećanje razine citokina koja je povezana s psorijazom može imati štetno djelovanje na posteljicu i na taj način usporiti rast fetusa.

Psorijaza je bolest kože koju karakterizira pojava upalnih crvenkastih, oštro ograničenih žarišta koja mogu biti različite veličine. Ta su žarišta prekrivena srebrnasto - bijelim ljuskama.

Najčešće zahvaća područje vlasišta, laktova, koljena i donji dio leđa (lumbosakralna regija). Osim kože, obično su zahvaćeni i oštećeni nokti.

Ponekad je bolest tako blaga da ljudi ni ne znaju da je imaju, no s druge strane poneki slučajevi psorijaze mogu zahvatiti vrlo velike površine tijela.

Psorijaza nije zarazna i ne prenosi se s osobe na osobu.

Izvor:
Journal of the American Academy of Dermatology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.