Teška psorijaza povezana s većim rizikom od ranije smrti


Teška psorijaza povezana s većim rizikom od ranije smrti

Izgleda da osobe s teškim slučajevima psorijaze kože imaju gotovo dvostruko veći rizik od smrti nego osobe bez psorijaze, ukazuje nova studija. Svakako valja istaknuti da je povećana stopa smrtnosti bila uočena samo u osoba u kojih je psorijaza zahvatila više od 10 posto površine tijela. Kod osoba s blagom psorijazom, rizik od ranijeg umiranja bio je zapravo manji nego kod ljudi koji nisu imali psorijazu.

Inače, u posljednih deset godina sve više podataka ukazuje da oboljeli od psorijaze imaju lošije zdravlje. Naime, oni imaju prekomjernu tjelesnu težinu, dijabetes, povišeni kolesterol te puše i piju alkohol. Svi ovi spomenuti čimbenici, kao i prisutnost same psorijaze, povećavaju rizik od bolesti krvožilnog sustava. Shodno tome, u oboljelih od psorijaze su češći srčani i moždani udari.

Stoga je izuzetno bitno da osobe s teškom psorijazom razgovaraju sa svojim liječnikom o liječenju psorijaze te kontroliraju čimbenike rizika koji mogu pridonijeti većem riziku od rane smrti, poput pušenja, visokog kolesterola i dijabetesa.

Izvor:
Journal of Investigative Dermatology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.