Tjedan svijesti o bolesti hidradenitis suppurativa


Tjedan svijesti o bolesti hidradenitis suppurativa

U povodu obilježavanja svjetskog tjedna svijesti o bolesti hidradenitis suppurativa (HS), danas je Koalicija udruga u zdravstvu okupila u Hrvatskom novinarskom domu oboljele od spomenute bolesti, liječnike i predstavnike udruga pacijenata oboljelih od imunološki posredovanih bolesti.

Hidradenitis suppurativa je izrazito teška, kronična dermatološka bolest čija su obilježja duboki, bolni, upalni čvorovi, apscesi puni sadržaja neugodnog mirisa, koji se pojavljuju na predjelima bogatima žlijezdama znojnicama. Ova bolest ima i značajan negativan utjecaj na kvalitetu života oboljelih osoba. Bolest zahvaća između 1 i 4 posto opće populacije, no još uvijek nije prepoznata, a od pojave prvih simptoma do postavljanja dijagnoze nerijetko prolazi 7 ili više godina. 

Inače, u zadnjih nekoliko godina uloženi su veliki napori od strane liječnika i nekoliko oboljelih u podizanju svijesti o ovoj teškoj kroničnoj bolesti. Iako postoji velika potreba za osnivanjem udruge u ovom trenutku ne postoji udruga HS bolesnika iako su mnogi aktivni na društvenim mrežama. 

"Valja istaknuti da se Tjedan svijesti o bolesti hidradenitis suppurativa (HS) već treću godinu zaredom obilježava u Hrvatskoj, a provodi se u sklopu kampanje "Jači od HS" čiji je cilj podići svijest o ovoj teškoj kroničnoj bolesti među općom populacijom, ali i među liječnicima različitih specijalnosti", rekao je Ivica Belina, presjednik Koalicije udruga u zdravstvu.

Izvor:
Koalicija udruga u zdravstvu

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.