Tjelovježba može poboljšati kvalitetu sperme


Tjelovježba može poboljšati kvalitetu sperme

Poznato je da je nedovoljan broj spermija čest uzrok neplodnosti u muškaraca, no rezultati nove studije ukazuju da samo šest mjeseci vježbanja može poboljšati kvalitetu sperme. Inače, nedovoljna kvaliteta sperme je odgovorna za trećinu slučajeva neuspješnog začeća. U istraživanju je sudjelovalo 397 zdravih muškaraca u dobi od 25 do 40 godina.

Problemi s kvalitetom sperme uključuju mali broj spermija, slabu pokretljivost spermija te nenormalan oblik spermija. Nedovoljna kvaliteta sperme može povećati rizik od pobačaja, urođenih mana i nekih vrsta karcinoma u djetinjstvu.

Muškarcima i ženama se savjetuje da prije pokušaja začeća budu što zdraviji jer njihovo zdravlje može utjecati na uspješnost začeća i zdravlje potomaka. Stoga se preporuča održavanje zdrave tjelesne težine, zdrava prehrana, ograničenje unosa alkohola, prekid pušenja i tjelovježba.

Rezultati istraživanja su pokazali da je nakon 24 tjedna umjerne tjelovježbe došlo do poboljšanja kvalitete sperme, pa se volumen sperme povećao za 8,3 posto, spermiji su bili pokretljiviji za 12,4 posto, oblik spermija je poboljšan za 17,1 posto, sperma je bila gušća za 14,1 posto, a broj spermija se povećao za 21,8 posto.

Smatra se da tjelovježba poboljšava kvalitetu sperme tako što smanjuje upalu i oksidativni stres u testisima.

Svakako treba istaknuti da je tjedan dana nakon prestanka vježbanja došlo do smanjenja kvalitete sperme, naime smanjio se broj spermija, a njihova pokretljivost se smanjila mjesec dana nakon prekida vježbanja.

Izvor:
Reproduction

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.