Tjelovježba pomaže u sprječavanju razgradnje hrskavice uzrokovane osteoartritisom


Tjelovježba pomaže u sprječavanju razgradnje hrskavice uzrokovane osteoartritisom

Prema rezultatima nove britanske studije, tjelovježba pomaže u sprječavanju razgradnje hrskavice uzrokovane osteoartritisom. Naikme, ovo istraživanje je otkrilo kako mehaničke sile koje doživljavaju stanice u zglobovima tijekom vježbanja sprječavaju razgradnju hrskavice suzbijanjem djelovanja upalnih molekula koje uzrokuju osteoartritis.

Također, pokazalo se da je ovaj protuupalni učinak tjelesne aktivnosti uzrokovan aktivacijom određenog proteina, nazvanog HDAC6, koji potiče promjene u proteinima koji tvore primarne cilije. Inače, lijekovi koji blokiraju aktivaciju proteina HDAC6, spriječavaju protupalne učinke tjelesne aktivnosti.

Smatra se da ovi rezultati također mogu objasniti protuupalne učinke normalnog protoka krvi u arterijama, što je važno za sprečavanje arterijskih bolesti kao što su ateroskleroza i aneurizma.

Jednako tako,  ovi rezultati mogu dovesti do potpuno novog terapijskog pristupa poznatog kao mehano-medicina u kojem lijekovi simuliraju učinak mehaničkih sila kako bi se spriječili štetni učinci upale i liječila stanja kao što je artritis.

Izvor:
Osteoarthritis and Cartilage

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.