Toksoplazmoza povezana sa samoozljeđivanjem i pokušajima suicida


Toksoplazmoza povezana sa samoozljeđivanjem i pokušajima suicida

Prema rezultatima danske studije koja je provedena na 45.788 žena, izgleda da su žene zaražene parazitom Toxoplasma gondii izložene većem riziku od samoozljeđivanja i pokušaja suicida (samoubojstva).

Naime inficirane žene imale su 50 posto veću vjerojatnost da će se samoozljediti te 80 posto veću vjerojatnost da će pokušati izvršiti suicid.

Toksoplazmoza je obično bez simptoma, a može uzrokovati blagu, samoograničavajuću cervikalnu ili aksilarnu limfadenopatiju. Za ljude sa slabijim imunosnim sustavom toksoplazmoza može biti smrtonosna.

Najčešći oblik peroralne zaraze je unos oocita iz mačjeg izmeta, no do zaraze može doći i konzumacijom sirovog ili nedovoljno kuhanog mesa te neopranog povrća.

Prirođena toksoplazmoza nastaje zbog primarne i često asimptomatske infekcije majke tijekom trudnoće. Žene zaražene prije trudnoće obično ne prenose toksoplazmozu na plod, osim ukoliko se infekcija u trudnoći ne reaktivira zbog imunosupresije.

Neke prethodne studije povezivale su toksoplazmozu s većim rizikom od razvoja shizofrenije, a pretpostavlja se da parazit Toxoplasma gondii, obzirom da živi u mozgu, može utjecati na emocije i ponašanje.

Izvor:
Archives of General Psychiatry

 

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.