Toplom vodom protiv uboda meduze!


Toplom vodom protiv uboda meduze!

Postoje mnogobrojni savjeti vezani uz mjere koje treba poduzeti u slučaju uboda meduze, no prema mišljenu znanstvenika najbolje rješenje su topla voda i lokalni anestetik lidokain. Ubodi meduze obično nisu opasni, no mogu biti vrlo bolni i neugodni. 

Meduze pripadaju skupini beskralješnjaka znanoj kao Cnidaria (žarnjaci), zajedno s koraljima, hidrama i morskim vlasuljama.

Žarnjaci imaju izrazito razvijen organ za ubadanje (nematocista) koji može probiti ljudsku kožu. Nematociste su naročito brojne u području ticala, a jedno ticalo može ispaliti tisuće nematocista  pri kontaktu.

Početne lezije nastale nakon uboda meduze izgledaju kao male crtaste papularne erupcije koje se brzo razvijaju u jednu ili više isprekidanih crta, povremeno okruženu izdignutim eritematoznim područjem.

Bol može biti izrazito jaka, a svrbež je uobičajen. Papule mogu prijeći u mjehuriće i napredovati do pustulacije, hemoragije i deskvamacije.

Sistemske manifestacije su slabost, mučnina, povraćanje, mišićna bol i spazam, suzenje i iscjedak iz nosa, pojačano znojenje, promjena bila i pleuralna bol.

Za zaustavljanje ubodnog mehanizma ubačene nematociste obično se rabi ocat i soda bikarbona, kao 50:50 otopina.

No prema najnovijim spoznajama izgleda da su najučinkovitiji u liječenju uboda žarnjaka topla voda i lokalni anestetik lidokain.

Naime topla voda pomaže u denaturiranju i razgradnji otrova, a lidokain koji površinski djeluje analgetički, spriječava daljnje pražnjenje nematocista koje se nalaze na koži. 

Obzirom da rijetko tko na plažu nosi lidokain, a i topla voda baš nije pri ruci, u tom slučaju treba oprezno ukloniti ticala i nematociste s kože, u tome vam može pomoći morska voda.

Ne preporuča se svježa slatka voda ili brisanje ručnikom, jer bi se mogle aktivirati neotpuštene nematociste. U nuždi vam za uklanjanje ticala i nematociste s kože, može pomoći i struganje rubom kreditne kartice.

Jednako tako, nova saznanja ukazuju da primjena octa može uzrokovati dodatnu bol ili aktivirati neotpuštene nematociste, ističu znanstvenici.

"

U Jadranu živi nekoliko vrsta otrovnih “pravih meduza” kao što su:

  • morska mjesečina (Pelagia noctiluca) čiji klobuk ima ljubičasti sjaj i luminiscira noću
  • uhati klobuk (Aurelia aurita), klobuk mu je bjelkaste boje i plosnatog je oblika
  • morsko pluće (Rhizostoma pulmo)
"

Izvor:
Annals of Emergency Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.