Transplantacije organa uspješno obavljene usprkos lošim vremenskim uvjetima


Transplantacije organa uspješno obavljene usprkos lošim vremenskim uvjetima

Tijekom ovog vikenda, zahvaljujući adekvatnoj akciji koordinacijskih timova u  KBC-u Split, KBC-u Zagreb, KBC-u Rijeka i KB-u Merkur te zahvaljujući plemenitoj odluci dviju preminulih osoba (i njihovih obitelji) o darivanju organa nakon smrti, spašeno je 7 života.

Snijeg, nevrijeme, te uslijed toga poteškoće u prijevozu, nisu spriječili liječnike da dragocjeni, darivani organi pravovremeno stignu do pacijenta.

U petak navečer nekoliko kirurških timova krenulo je prema Rijeci i Splitu, gdje su sve do ranih jutarnjih sati, zajedno s koordinacijskim timovima bolnica, sudjelovali u eksplantacijskom postupku i organizaciji prijevoza kako bi ti organi stigli sigurno i pravovremeno do pacijenta. Neki od pacijenta kojima su ti organi presađeni nalazili su se u vrlo kritičnom stanju i dramatičnoj utrci s vremenom.

Srce plemenite osobe iz Splita je zrakopolovom Vlade RH prevezeno u Zagreb, gdje je presađeno muškarcu koji je bio vitalno ugrožen. Njegovi  liječnici u KBC Zagreb tako su u dramatičnoj utrci s vremenom dobili bitku za njegov život.

Naime, usprkos vrlo lošim vremenskim uvjetima i nakon iscrpljenih svih mogućnosti transporta, Vladin avion uspio je prevesti kardiokirurški tim do Splita i natrag zajedno sa srcem.

Drugi kirurški tim za jetru, automobilom se vozio do KBC Split i natrag, a jetra je nakon eksplantacije jutros prevezena zrakoplovom za hitnog pacijenta u Nizozemskoj. U tijeku su dvije transplantacije bubrega hrvatskim primateljima.

U isto vrijeme u KBC Rijeka odvijala se vrlo slična situacija. Plemenitošću još jedne obitelji, darovani su organi njihovog najbližeg koji je preminuo, a koordinacijski tim KBC Rijeka pokrenuo je donorski proces. Kirurški tim KB Merkur krenuo je po organe, automobilom, po također vrlo teškim vremenskim uvjetima i lošim stanjem na cesti. Jetra i jedan bubreg dodijeljeni su  hrvatskim primateljima, dok je drugi bubreg poslan redovnom zračnom  linijom za Austriju.

Izvor:
MZSS RH

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.