Trudnoća može povećati rizik od najsmrtonosnijeg tipa moždanog udara


Trudnoća može povećati rizik od najsmrtonosnijeg tipa moždanog udara

Rizik od hemoragijskog moždanog udara, tipa moždanog udara koji uzrokuje krvarenje u mozgu, veći je kod žena tijekom trudnoće i u tjednima nakon porođaja, pokazuju rezultati nove studije.

Inače, od ranije je poznato da žene tijekom trudnoće i postporođajnog razdoblja, imaju povećan rizik od nastanka krvnih ugrušaka koji uzrokuju ishemijski moždani udar.

Ovo istraživanje je pokazalo da žene koje su trudne ili koje su nedavno rodile imaju tri puta veći rizik od intracerebralnog krvarenja (krvarenja u mozgu) nego žene koje nisu trudne ili nisu nedavno rodile.

Rizik od hemoragijskog moždanog udara bio je najveći tijekom trećeg trimestra trudnoće i u prvih 12 tjedana od poroda. Žene koje su imale moždani udar, imale su veću vjerojatnost da imaju povijest preeklampsije, dijabetesa i poremećaja koagulacije.

Hemoragijski moždani udari čine oko 10-15 posto svih moždanih udara u SAD-u, a uzrokuju oko 40-50 posto svih smrtnih slučajeva usljed moždanog udara.

Nije u potpunosti jasno zašto su žene tijekom trudnoće i nakon poroda podložnije krvarenju u mozgu. Pretpostavlja se da su intenzivniji rad srca u trudnoći i visoki krvni tlak, odgovorni za povećanje tog rizika.

Izvor:
American Stroke Association's International Stroke Conference 2019

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.