Trudnoća sigurna i za žene s multiplom sklerozom


Trudnoća sigurna i za žene s multiplom sklerozom

Analiza 22 studija provedenih na više od 13.000 žena potvrdila je tvrdnju da žene s multiplom sklerozom mogu nesmetano ostati trudne bez bojazni za svoje zdravlje i zdravlje svojeg djeteta.

Inače standardni savjet liječnika ženama s multiplom sklerozom je: "Ako je stanje pod kontrolom, slobodno možete zatrudnjeti".

Multipla skleroza je neurološki poremećaj kod kojega imunološki sustav oboljelih napada vlastita živčana vlakna. Multipla skleroza uzrokuje simptome poput slabosti mišića, ukočenosti, smetnje vida i poteškoća sa koordinacijom i ravnotežom.

Prije mnogo godina ženama s multiplom sklerozom savjetovalo se da izbjegavaju trudnoću kako se stanje njihove bolesti ne bi pogoršalo.

No studije provedene u proteklih nekoliko desetljeća pokazale su da se simptomi multiple skleroze mogu ublažiti ili čak i nestali tijekom trudnoće.

Isto tako nedavno provedene studije ukazuju da žene s multiplom sklerozom nisu izložene većem riziku od razvoja komplikacija trudnoće kao što su rizik od: pobačaja, prijevremenog poroda, rođenja djeteta s niskom porođajnom težinom ili s malformacijama.

Izvor:
Reuters

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.