U Hrvatskoj šest konja zaraženo virusom Zapadnog Nila


U Hrvatskoj šest konja zaraženo virusom Zapadnog Nila

U sklopu programa provedenog radi otkrivanja infekcije virusom Zapadnog Nila kod konja, u kolovozu je u Hrvatskoj otkriveno šest seropozitivnih konja, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede RH.

Svi pozitivni slučajevi utvrđeni su na području Vukovarsko-srijemske županije, najvećim dijelom na lokacijama uz obalu Dunava. Ministarstvo ističe da ti konji ne predstavljaju izvor zaraze za ljude, s obzirom na to da se bolest ne prenosi s konja na konja, ni s konja na čovjeka, nego isključivo putem komaraca, a prisutnost virusa Zapadnog Nila, s obzirom na njegovu proširenost u susjednim zemljama, nije iznenađujuća ni neočekivana.

Na pozitivnim životinjama ne poduzimaju se nikakve posebne dodatne mjere jer nisu utvrđeni klinički znakovi bolesti, ni u pozitivnih konja na pet gospodarstava, ni na ostalim gospodarstvima.

U Srbiji 24 osobe zaražene virusom zapadnog Nila, a jedna osoba umrla

Groznicom Zapadnog Nila u Srbiji su zaražene 24 osobe. Jedna 60-godišnjakinja narušena zdravlja je umrla, no stanje nije alarmantno, rekli su u beogradskoj Klinici za infektivne i tropske bolesti.

Diljem Europe u posljednjih nekoliko godina zabilježen je povećan broj tigrastih komaraca iz doline Nila, no nije bilo epidemija. Prije Srbije niz je slučajeva zabilježen ovoga ljeta u Grčkoj, 13 osoba je umrlo. U SAD-u, osobito u saveznoj državi Teksasu, virus je ozbiljnije zaprijetio te je ovoga ljeta bilo više od 60 smrtnih slučajeva.

Važno je zaštititi se od komaraca, izbjegavati mjesta gdje ih ima najviše, stavljati mreže na prozore te isušiti vode stajaćice oko kuća ili u lončanicama za cvijeće.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.