U Njemačkoj tri osobe preminule zbog infekcije Escherichiom coli


U Njemačkoj tri osobe preminule zbog infekcije Escherichiom coli

Prije nekoliko dana, u različitim gradovima sjeverne Njemačke, zabilježena su tri smrtna slučaja zbog teške crijevne infekcije enterohemoragijskim sojem bakterije Escherichie coli.

Zagonetno je to što su sve preminule osobe žene, a inače normalan tijek bolesti eskalirao je u po život opasne komplikacije - krvavi proljev, zatajenje bubrega i anemiju. Ovaj teški oblik infekcije bakterijom Escherichiom coli poznat je kao hemolitički uremički sindrom (HUS).

Trenutno je registrirano više od 80 bolesnika sa hemolitičko uremičkim sindromom, a većina oboljelih se liječi u jedinicima intenzivne skrbi. Zaraženih ili suspektnih na zarazu s tim sojem Escherichie coli je više od 400 osoba.

Izvor zaraze je u ovom trenutku nepoznat. Kao izvor zaraze isključuju se sirovo mlijeko, sirevi, mljeveno meso i sve vrste sirovog mesa.

No medicinski stručnjaci pozivaju na oprez pri kontaktu sa sirovim i neopranim povrćem te ističu da osnovna higijena hrane može spriječiti većinu slučajeva zaraze

Jednako tako treba upozoriti da je varijanta soja bakterije Escherichie coli koja je odgovorna za navedene smrtne slučajeve nepoznata medicinskim stručnjacima te je otporna na velik broj lijekova.

Nejasno je zašto je među zaraženim osobama više žena nego muškaraca te zašto su slučajevi izraženiji na sjeveru Njemačke.

Inače tijekom prošle godine je u Njemačkoj zabilježeno 65 slučajeva hemolitičko uremičkog sindroma (HUS).

Hemolitičko uremički sindrom je akutna, često galopirajuća bolest, obilježena trombocitopenijom i mikroangiopatskom hemolitičkom anemijom. Prati ju vrućica, poremećaj svijesti i zatajenje bubrega.

Izvor:
Reuters, DW

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.