U Sisku stope smrtnosti od bolesti dišnog sustava odskaču od prosjeka za Hrvatsku


U Sisku stope smrtnosti od bolesti dišnog sustava odskaču od prosjeka za Hrvatsku

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH priopćilo je danas da se stope smrtnosti od zloćudnih bolesti u Sisku ne razlikuju značajno od prosjeka za Republiku Hrvatsku. Slično je s brojem i stopom novooboljelih (incidencija) od karcinoma ukupno, karcinoma bronha i pluća te leukemija.

Što se tiče smrtnosti od bolesti dišnog sustava (sve bolesti dišnog sustava) i kronične opstruktivne plućne bolesti, dobno standardizirane stope su visoke i odskaču od prosjeka za Republiku Hrvatsku.

Na sjednici Radne skupine MZSS-a održanoj 16. lipnja, dobiveni rezultati su detaljno analizirani i zaključeno je da se daljnja istraživanja trebaju usmjeriti na detaljna terenska istraživanja utjecaja kvalitete zraka na pojavnost akutnih i kroničnih bolesti dišnog sustava radi čega će se modificirati sastav radne skupine. Osobitu pozornost trebalo bi obratiti na pojavnost opstruktivnih plućnih bolesti u dječjoj populaciji. Istraživanja malignoma će se nastaviti na rutinskoj bazi i kontinuirano će se pratiti trend, kako bi se u slučaju pogoršanja trendova ponovo aktualizirala potrebna istraživanja.

Izvor:
MZSS

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.