Učestalost kronične bubrežne bolesti povećava se brže od drugih neinfektivnih bolesti


Učestalost kronične bubrežne bolesti povećava se brže od drugih neinfektivnih bolesti

Napredak u liječenju raka, srčane bolesti i drugih glavnih zdravstvenih stanja, posljednjih je desetljeća produžio životni vijek milijunima ljudi. Međutim, usprkos napretku, učestalost kronične bubrežne bolesti je i dalje u porastu, i to brže od svih drugih nezaraznih bolesti, ukazuje nova studija.

Do porasta učestalosti kronične bubrežne bolesti došlo je u zadnjih 15 godina. Zanimljivo je da je do porasta učestalosti kronične bubrežne bolesti također došlo i kod mlađih odraslih osoba u dobi od 20 do 54 godine. Inače, pojava kronične bubrežne bolesti u toj dobnoj skupini dosada je bila neuobičajena.

Valja istaknuti, da je nažalost, kronična bolest bubrega poznata i kao "tiha epidemije" jer mnogi ljudi nisu svjesni svoje bolesti dok ona ne dođe u poodmaklu fazu bolesti.

Prema mišljenju stručnjaka, posebno je zabrinjavajuća činjenica to, što kronična bubrežna bolest postaje sve češća kod mlađih ljudi.

Smatra se da su loše prehrambene navike za koje je karakterističan visok unos namirnica koje sadrže dosta šećera i soli odgovorne za porast učestalosti kronične bubrežne bolesti. Uz njih, pretilost, hipertenzija i dijabetes tipa 2, također doprinose povećanju broja oboljelih od kronične bolesti bubrega.

Loša prehrana i metabolički problemi doprinose nakupljanju toksina koji mogu ometati rad bubrega, odnosno uklanjanje štetnog otpada iz tijela.

Izvor:
JAMA Network Open

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.