Učestalost srčanog udara izazvanog toplinom u porastu


Učestalost srčanog udara izazvanog toplinom u porastu

Srčani udar, ili infarkt miokarda, vodeći je uzrok smrti na svijetu. Sada je nova studija pokazala da se rizik od srčanog udara izazvanog toplinom značajno povećao u posljednjih nekoliko godina. Jednako tako, tijekom istog vremenskog razdoblja nisu zabilježene usporedive promjene u riziku od srčanog udara tijekom hladnog vremena.

Inače, poznato je da okoliš može imati veliki utjecaj na ljudski kardiovaskularni sustav. Dugo se pretpostavljalo da izraziti nagli porast temperature povećava rizik od srčanog udara.

Ovo istraživanje je pokazalo da su osobe s dijabetesom ili hiperlipidemijom bile posebno izložene riziku od srčanog udara povezanog s toplinom.

Smatra se da je porast učestlosti srčanog udara povezanog s toplinom djelomično posljedica globalnog zatopljenja, ali da je to također posljedica povećanja rizičnih čimbenika kao što su dijabetes i hiperlipidemija, što je učinilo ljude osjetljivijim na toplinu.

Također, smatra se da je potrebno više pozornosti posvetiti visokim temperaturama kao potencijalnom okidaču za srčane udare.

Izvor:
European Heart Journal

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.