Ulazak u menopauzu prije 40. godine povećava rizik od prijeloma kostiju


Ulazak u menopauzu prije 40. godine povećava rizik od prijeloma kostiju

Žene koje ulaze u menopauzu prije 40. godine izložene su većem riziku od prijeloma kostiju, ukazuje nova studija koja je analizirala medicinsku dokumentaciju od 22.000 žena. Nažalost, izgleda da dodaci kalcija i vitamina D ne mogu u potpunosti ukloniti spomenuti dodatni rizik, što je razočaralo znanstvenike, obzirom da je uvriježeno mišljenje da dodaci kalcija i vitamina D, kao i hormonska nadomjesna terapija, mogu poboljšati zdravlje kostiju.

Inače, žene u prosjeku ulaze u menopauzu oko 52. godine. Smatra se da bi liječnici trebali uzeti u obzir vrijeme ulaska u menopauzu kada procjenjuju rizik od prijeloma kostiju u žena.

U žena koje su izložene riziku od gubitka koštane mase, dnevni unos kalcija bi trebao iznositi oko 1.200 miligrama, uz odgovarajuću dozu vitamina D. Preporuča se što veći unos kalcija kroz prehranu obzirom da dodaci kalcija mogu povećati rizik od razvoja ateroskleroze.

Žene koje su ušle u menopauzu prije 40. godine bi se svakako trebale posavjetovati sa svojim liječnikom o tome koje je doza kalcija, vitamina D i hormonske terapije prikladna za njih.

Izvor:
Menopause

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.