Umjerena tjelovježba povezana s manjim rizikom od raka dojke


Umjerena tjelovježba povezana s manjim rizikom od raka dojke

Nova studija provedena na 1.500 žena s rakom dojke i njihovih 1.550 zdravih vršnjakinja pokazala je da žene koje u reproduktivnoj dobi redovito umjereno vježbaju imaju manji rizik od razvoja raka dojke nakon menopauze.

Isto je vrijedilo kada su žene započele s tjelovježbom nakon menopauze.

Rezultati ove studije idu u prilog prethodnim studijama koje su povezivale redovitu tjelovježbu s manjim rizikom od raka dojke.

Žene koje su u reproduktivnoj dobi vježbale 10 do 19 sati tjedno imale su za trećinu manji rizik od raka dojke nego njihove neaktivne vršnjakinje.

Pretpostavlja se da je smanjenje tjelesne masti odgovorno za ovaj učinak, jer je poznato da je višak masnog tkiva povezan s povišenim razinama određenih hormona, uključujući estrogen i čimbenike rasta, koji mogu pomoći razvoju raka dojke.

S druge strane, tjelovježba može imati i izravan učinak, obzirom da jača sposobnost imunog sustava da ukloni štetne slobodne radikale.

Na kraju, može se reći da rezultati ove studije podupiru opće poznatu zdravstvenu preporuku da treba biti fizički aktivan tijekom cijelog života.

Izvor:
Cancer

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.