Umjereno konzumiranje alkohola može smanjiti rizik od iznenadne srčane smrti


Umjereno konzumiranje alkohola može smanjiti rizik od iznenadne srčane smrti

Istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je da žene koje konzumiraju između pola do jednog alkoholnog pića dnevno imaju za 36 posto manji rizik od iznenadne srčane smrti.

No kada žene povećaju konzumiranje alkoholnih pića na više od dva pića dnevno, njihov rizik od iznenadne srčane smrti povećava se za 15 posto.

Brojna istraživanja pokazala su zaštitnu povezanost između konzumiranja alkohola i koronarne bolesti srca, moždanog udara i zatajivanja srca, no malo je istraživanja proučavalo vezu između konzumiranja alkohola i iznenadne srčane smrti.

Iznenadnu srčanu smrt uzrokuju poremećaji srčanog ritma zbog kojih u jednom trenutku prestane dotok krvi u mozak i druge organe, za razliku od srčanog udara koji dolazi uslijed začepljenja jedne ili više arterija koje dovode krv do srca. Ona nastupa bez upozorenja, najčešće u osoba koje do tada nisu imale srčanih problema ili su se osjećale zdravima, te nema specifičnih simptoma. Do iznenadne srčane smrti dolazi na bilo kojem mjestu u bilo koje vrijeme. Stoga je pravodobno prepoznavanje osoba s rizikom od iznenadne srčane smrti, kao i primarna prevencija, jedan od glavnih ciljeva u zbrinjavanju ugroženih bolesnika.

Otprilike 95 posto osoba suočenih s iznenadnom srčanom smrću umre zbog nedostatka vremena za pravovaljanu reakciju. Naime, kako su to događaji koji se odvijaju izvan bolničkih zidova, da bi osoba preživjela potrebno je da slučajni svjedok događaja pravodobno i na ispravan način započne reanimacijski postupak do dolaska stručne medicinske hitne pomoći koja će taj postupak nastaviti te obično uz pomoć defibrilatora uspostaviti normalan ritam srca. Uspostava normalnog srčanog ritma mora biti najkasnije u roku od 6 minuta. Za svaku minutu više, šansa za preživljavanje smanjuje se za 10%.

Izvor:
Heart Rhythm

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.