Upalna bolest crijeva postaje globalni zdravstveni problem


Upalna bolest crijeva postaje globalni zdravstveni problem

Prema rezultatima novog istraživanja upalna bolest crijeva postaje sve učestalija diljem svijeta. Tako Kanada i Europa bilježe najviši broj slučajeva upalne bolesti crijeva, dok je u Aziji učestalost upalne bolesti crijeva niža.

Upalna bolest crijeva nije česta u zemljama u razvoju, no kako njihova industrijalizacija napreduje, tako raste i incidencija upalne bolesti crijeva u tim zemljama.

U upalnu bolest crijeva spadaju Crohnova bolest i ulcerozni kolitis. Crohnova bolest predstavlja kroničnu transmuralnu upalu koja obično zahvaća distalni ileum i kolon, no također može nastati u bilo kojem dijelu probavnog trakta. Njeni simptomi su proljev i bolovi u trbuhu, a moguć je nastanak apscesa, unutarnjih i vanjskih fistula te opstrukcija crijeva.

Ulcerozni kolitis je kronična upalna bolest za koju su karakteristične ulceracije sluznice debelog crijeva, a najčešće se manifestira krvavim proljevima. Mogući su i ekstraintestinalni smptomi, poglavito artritis.

Također treba istaknuti da je istraživanje pokazalo da je učestalost Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa najviša među ljudima u dobi od 20 do 40 godina.

Izvor:
Gastroenterology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.