Virus odgovoran za sindrom kroničnog umora?


Virus odgovoran za sindrom kroničnog umora?

Znanstvenici su povezali drugi tip mišjeg virusa sa stanjem koje se naziva sindrom kroničnog umora, no to još ne dokazuje da je bilo koji virus uzrokuje simptome sindroma kroničnog umora. Naime kod 86 posto ispitanika sa sindromom kroničnog umora znanstvenici su otkrili virus mišje leukemije, koji uzrokuje nastanak tumora kod miševa, no kod manje od 7 posto zdravih davatelja krvi je isto tako otkriven taj virus.

Tako da prema mišljenju znanstvenika buduća istraživanja trebaju potvrditi je li virus mišje leukemije uzrok bolesti ili je samo "nevini" prolaznik.

To je inače drugi mišji virus koji je povezan sa sindroma kroničnog umora. Naime jedna studija je 2009. godine povezala retrovirus XMRV sa sindromom kroničnog umora.

Isto tako retrovirus XMRV je povezan i s nastankom tumora prostate.

Sindrom kroničnog umora (CFS) je kompliciran poremećaj kojeg karakterizira ekstremni umor koji se može pogoršati tjelesnom ili mentalnom aktivnosti, no ne može se ublažiti odmorom. Iako postoje mnoge teorije o uzrocima tog stanja, od virusne infekcije do stresa, uzrok je još uvijek nepoznat.

Zbog teže mjerljivosti simptoma, sindrom kroničnog umora godinama nije bio percipiran kao zdravstveni problem. Međutim danas se i liječnici i istraživači slažu da je to kronično stanje koje treba uzeti ozbiljno.

Iako je osnovni uzrok nepoznat, postoje učinkovite terapije za znakove i simptome sindroma kroničnog umora, tako da se tijekom vremena velik broj osoba sa tim poremećajem oporavi.

Izvor:
Reuters

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.