Više doze statina povezane s osteoporozom


Više doze statina povezane s osteoporozom

Prema rezultatima nove studije, primjena viših doza statina povezana je s većim rizikom od osteoporoze. Što je doza statina viša, to je i rizik od osteoporoze veći. Inače, statini su lijekovi koji se koriste za snižavanje povišene razine kolesterola u krvi.

Znanstveno je dokazano da terapija statinima dovodi do značajnog smanjenja rizika od kardiovaskularnih događaja zbog učinka na smanjenje kolesterola. 

Zanimljivo je da su niže doze statina, do 10 mg aktivnih sastojaka kao što su lovastatin, pravastatin, simvastatin ili rosuvastatin, povezane s manjim rizikom od osteoporoze u usporedbi s pacijentima koji nisu primali terapiju statina.

Dok doze statina od 20 mg i više, i to simvastatina, atorvastatina i rosuvastatina, su povezane s većim rizikom od osteoporoze.

Pretpostavlja se da više doze statina učinkovitije snižavaju razinu kolesterola što može dovesti do snažnije inhibicije kompozicije spolnih hormona, a time i do povećanja resorpcije kosti, što bi moglo rezultirati smanjenjem mineralne gustoće kostiju.

Izvor:
Annals of the Rheumatic Diseases

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.