Više od polovice žena ima valove vrućine sedam ili više godina


Više od polovice žena ima valove vrućine sedam ili više godina

Valovi vrućine i noćno znojenje koji su povezani s menopauzom nisu kratkoročna tegoba, naime u više od polovice žena ovi neugodni simptomi menopauze su prisutni sedam ili više godina, ukazuje nova studija.

U nekih žena navedeni simptomi menopauze mogu biti prisutni gotovo 12 godina.

Jednako tako, treba spomenuti da je ova studija otkrila da četiri od pet žena ima valove vrućine i noćno znojenje godinama prije prestanka menstrualnih ciklusa.

Što su se simptomi menopauze u neke žene ranije pojavili, to su i dulje trajali.

U žena u kojih su se valovi vrućine i noćno znojenje javili nakon menopauze, navedeni simptomi su u prosjeku trajali nešto više od tri godine.

Smatra se da bi trebalo uložiti dodatne napore da se otkriju sigurni i učinkoviti načini za ublažavanje navedenih simptoma, obzirom da oni utječu na kvalitetu života, te mogu poremetiti san i pogoršati fizičko zdravlje žena.

Menopauza obično nastupa između 45. i 55. godine života, a pojava simptoma je povezana s nižom razinom estrogena  i drugih hormona.

Inače, niske doze oralnih kontraceptiva mogu ublažiti valove vrućine i noćno znojenje, u žena u kojih su se ovi simptomi pojavili prije menopauze. Nakon što prođe menopauza, žene koje ne žele uzimati hormonsku nadomjesenu terapiju zbog njene povezanosti s većim rizikom od raka dojke i jajnika, mogu uzimati nehormonsku terapiju.

Za ublažavanje simptoma menopauze svakako se preporuča odijevanje u više slojeva, izbjegavanje kofeina, alkohola, ljute hrane i pušenja, te konzumiranje hladne vode.

Nekim ženama mogu pomoći niske doze antidepresiva, a ženama koje ne žele uzimati lijekove na izboru su alternativne opcije poput akupunkture, joge i meditacije.

Izvor:
JAMA Internal Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.