Visok unos željeza tijekom trudnoće povezan s gestacijskim dijabetesom


Visok unos željeza tijekom trudnoće povezan s gestacijskim dijabetesom

Visok unos željeza tijekom trudnoće povezan je s povećanim rizikom od razvoja gestacijskog dijabetesa, što dovodi u pitanje postojeće preporuke za rutinsko uzimanje dodataka željeza tijekom trudnoće, upozorava novo istraživanje.

Rezultati istraživanja su pokazali da trudnice s najvišim razinama željeza u krvi tijekom drugog i trećeg trimestra trudnoće, imaju dvostruko veći rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa nego trudnice koje imaju najniže razine željeza.

Smatra se da bi samo trudnice s nedostatkom željeza trebale uzimati dodatke željeza tijekom trudnoće, a ne i trudnice koje imaju razinu željeza u granicama normale.

Tijekom istraživanja praćeno je nekoliko markera u krvi pomoću kojih se mogla odrediti količina željeza u krvi, i to hepcidin, feritin i topljivi transferinski receptor.

Pretpostavlja se da željezo ima ulogu u razvoju gestacijskog dijabetesa tako što povećava razinu oksidativnog stresa. S druge strane, oksidativni stres može uzrokovati oštećenje ili čak i smrt beta-stanica gušterače. Beta-stanice gušterače proizvode inzulin, te njihovo oštećenje ili gubitak, može dovesti do narušene funkcije inzulina. Jednako tako, u jetri, visoke razine željeza mogu izazvati inzulinsku rezistenciju.

Naravno, ne treba smetnuti s uma, da i niske razine željeza mogu biti štetne zdravlje, posebice za razvoj fetusa.

Izvor:
Diabetologia

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.