Visoke doze vitamina C mogu pospješiti učinkovitost kemoterapije


Visoke doze vitamina C mogu pospješiti učinkovitost kemoterapije

Američko istraživanje koje su proveli znanstvenici s University of Kansas, pokazalo je da visoke doze vitamina C mogu pospješiti učinkovitost kemoterapije u uništavanju stanica raka jajnika.

Istraživanje je provedeno u laboratoriju na miševima i ljudskim stanicama raka jajnika, te na 22 pacijentice s uznapredovalim rakom jajnika.

Prema mišljenju znanstvenika, intravenska aplikacija vitamina C predstavlja siguranu, učinkovitu i jeftinu metodu liječenja kod raka jajnika i ostalih karcinoma. Svakako treba spomenuti da se za razliku od intravenske aplikacije, u slučaju oralnog uzimanja vitamina C, vitamin C brzo izluči iz tijela.

Inače, već je 1970. godine kemičar Linus Pauling izvijestio da vitamin C primjenjen intravenski može biti učinkovit u liječenju raka.

Znanstvenici ističu da su potrebna daljnja istraživanja na daleko većem broju ispitanika kako bi se utvrdilo koje koristi od primjene visokih doza vitamina C mogu imati pacijenti.

Nažalost, farmaceutske tvrtke nisu zainteresirene za provođenje istraživanja vezanih uz učinkovitost vitamina C u borbi protiv raka obzirom da se vitamini ne mogu patentirati.

Izvor:
Science Translational Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.