Visoki krvni tlak vodeći čimbenik rizika za moždani udar u mlađih odraslih osoba


Visoki krvni tlak vodeći čimbenik rizika za moždani udar u mlađih odraslih osoba

Moždani udar se najčešće javlja u odraslih osoba u dobi od 65 i više godina. No, valja istaknuti da se stopa moždanog udara među mlađim odraslim osobama stalno povećava tijekom zadnja dva desetljeća. Novo istraživanje pokazalo je da se rizik od moždanog udara značajno povećava kada se uđe u 20-te godine, ukoliko se pritom ima visoki krvni tlak (hipertenzija) ili više od jednog čimbenika rizika za moždani udar. Jednako tako, rizik od moždanog udara se značajno povećava i tijekom sljedeća dva desetljeća života. 

Pa tako u 30-tim i 40-tim godinama života, rizik od moždanog udara može biti i 10 puta veći ukoliko netko ima najmanje dva čimbenika rizika za moždani udar.

Inače, najpoznatiji čimbenici rizika za moždani udar su visoki krvni tlak, dijabetes, pušenje, pretilost i visoki kolesterol.

Smatra se da liječnici moraju više pažnje posvetiti čimbenicima rizika za moždani udar kod mlađih odraslih osoba kako bi se na vrijeme izbjegao moždani udar.

Ljudi u svojim dvadesetim i tridesetim godinama obično ne misle da su povišeni krvni tlak ili dijabetes stvari o kojima treba brinuti, no treba imati na umu da oni utječu na rizik od moždanog udara.

Izvor:
American Stroke Association's International Stroke Conference

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.