Vitamin E povezan s manjim rizikom od razvoja ekcema


Vitamin E povezan s manjim rizikom od razvoja ekcema

Istraživanje provedeno u Japanu na 396 djece u dobi od 10 do 13 godina pokazalo je da djeca koja jedu hranu bogatu vitaminom E imaju manji rizik za razvoj ekcema koji se inače očituje pojavom crvenila ili mjehurićima na koži.

Isto tako istraživanjem se pokazalo da konzumiranje hrane bogate vitaminom A ne smanjuje rizik od razvoja alergija, iako su prijašnja istraživanja ukazivala na pozitivan učinak konzumiranja vitamina A.

Vitamin E je vitamin topljiv u mastima, a široko je rasprostranjen u hrani. Bogat izvor su biljna ulja - posebno ulje pšeničnih klica, suncokretovo ulje i suncokretove sjemenke, ulje kukuruznih klica, bademi, kikiriki, jaja , mlijeko i margarin.

Vitamin A isto tako spada u grupu vitamina topljivih u mastima, a kemijski se ubraja u retinoide, prirodne spojeve i sintetske derivate retinoične kiseline. Organizam ga može primiti putem biljne hrane u obliku karotena ili putem hrane životinjskog porijekla u obliku A estera.

Prirodni izvori vitamina A su jetra, maslac, sir, punomasno mlijeko, žutanjak i riba (osobito riblje ulje). Izvori karotena prekursora vitamina A su voće i povrće.

Prekomjerno uzimanje vitamina A dovodi do toksičnog djelovanja koje se kod djece pokazuje kao oštećenje sluzokože, ispadanje kose, bol u zglobovima, a ponekad utječe na rast kostiju.

Posljedice prevelikog uzimanja su razlog da se dnevno uzimanje vitamina A ograničava na količinu od 1000 µg RE.

Izvor:
Reuters

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.