Voće i mediteranska prehrana povezani s manjom učestalošću valova vrućine


Voće i mediteranska prehrana povezani s manjom učestalošću valova vrućine

Istraživanje provedeno u Australiji na 6.040 žena u dobi od 50 do 55 godina, pokazalo je da žene koje jedu puno jagoda, ananasa i dinja, te prakticiraju mediteransku prehranu, imaju 20 posto manju vjerojatnost od valova vrućine i noćnog znojenja tijekom menopauze.

Jednako tako, pokazalo se da su žene koje su u menopauzi jele namirnice bogate šećerom i mastima, izložene 23 posto većem riziku da će imati valove vrućine i noćno znojenje.

Mediteransku prehranu karakterizira konzumiranje voća, povrća, cjelovitih žitarica, mliječnih proizvoda niske masnoće, ribe, peradi, orašastih plodova, mahunarki, mononezasićenih masnih kiselina (maslinovo ulje) te umjereno konzumiranje vina ili drugih alkoholnih pića. Konzumiranje crvenog mesa i procesirane hrane svedeno je na minimum.

Također, treba reći da povrće u cjelini, kao i meso i mlječni proizvodi, nisu bili povezani s većom ili manjim vjerojatnošću od pojave simptoma menopauze.

Pretpostavlja se da namirnice niske masnoće, te namirnice bogate vlaknima mogu pomoći u stabiliziranju razine estrogena i ublažavanju simptoma menopauze.

Izvor:
American Journal of Clinical Nutrition

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.