Za liječenje psorijaze presudan je planski i sistematičan pristup


Za liječenje psorijaze presudan je planski i sistematičan pristup

Od psorijaze, kronične upalne bolesti kože, ujedno i najčešće kronične bolesti kože na svijetu, u Hrvatskoj boluje gotovo 70.000 građana, a kako bi se izbjegle dokazane posljedice psorijaze poput razvoja hipertenzije, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti te skraćivanja vijeka života potrebno je prvo standardizirati pa onda i unaprijediti proces dijagnosticiranja i liječenja psorijaze, zaključak je panel rasprave u organizaciji Hrvatskog dermatovenerološkog društva i Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Naftalan iz Ivanić-Grada.

Nova medicinska istraživanja pokazala su da bolesnici s teškom psorijazom imaju povećan kardiovaskularni mortalitet uslijed razvoja hipertenzije, srčane insuficijencije i koronarne arterijske bolesti pa, posljedično, muški bolesnici s teškom psorijazom umiru 3,5 godina ranije, a žene čak 4,5 godina ranije nego bolesnici s blagim oblikom bolesti odnosno zdrava populacija. S obzirom da je psorijaza napredujuća bolest u slučaju ne tretiranja, takvi su nalazi motivirali stručnjake Hrvatskog dermatovenerološkog društva za dijagnostiku i liječenje psorijaze na okupljanje radne skupine vodećih domaćih stručnjaka za psorijazu koji su izradili i Smjernice za dijagnostiku i liječenje vulgarne psorijaze.

"Psorijaza je vrlo neugodna bolest koja ozbiljno smanjuje kvalitetu života, a nažalost za liječenje oboljelih se u domaćem zdravstvenom sustavu trenutno premalo izdvaja i daje na važnosti. Posljednjih godina su pacijentima dokinuta prava za neke oblike specifičnog liječenja kao što je klimatoterapija i onih koji imaju kožni oblik psorijaze liječenje u Specijalnoj bolnici Naftalan. Također, kod onih bolesnika koji imaju teški oblik psorijaze u RH ne postoji mogućnost liječenja biološkom terapijom na teret HZZO-a. No, niti bolesnici niti njihovi liječnici ne gube nadu u skorašnji afirmativni stav HZZO-a", upozorila je prof. dr. sc. Mirna Šitum, predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva, Hrvatskog liječničkog zbora, ujedno i predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Sestre milosrdnice i pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Posljednjih godina došlo je do velikog unaprjeđenja liječenja bolesnika sa psorijazom, napose uvođenjem bioloških lijekova u terapiju bolesnika sa srednje-teškom do teškom vulgarnom psorijazom, u kojih se drugi oblici sustavne terapije nisu pokazali učinkoviti u nadzoru bolesti ili su pokazali nuspojave. No, kako su naveli Darko Bošnjak, predsjednik Društva psorijatičara Hrvatske te prof. dr. sc. Andrija Stanimirović, potpredsjednik Društva psorijatičara Hrvatske, nužno je osigurati sistemske terapije bolesnika s ciljem postizanja optimalne učinkovitosti i sigurnosti liječenja. Također, nužna je i edukacija i prevencija izbijanja teških oblika bolesti.

Prof. dr. sc. Marija Kaštelan iz Klinike za dermatovenerologiju KBC Rijeka i predstavnica Referentnog centra za psorijazu Ministarstva zdravlja RH predstavila je nalaze Smjernica za dijagnostiku i liječenje vulgarne psorijaze s naglaskom na načine terapije psorijaze. Kako je navela, pristup struke se mijenja s kratkoročnog pristupa do zaliječenja bolesti, nakon čega se terapija najčešće prekidala, prema dugoročnom pristupu kojem je cilj sprečavanje ponovnog izbijanja i progresije bolesti.

Sukladno obliku i težini indikacije ove sistemske bolesti, primjenjuju se lokalna terapija, fototerapija, konvencionalna sustavna terapija, biološki lijekovi, psihosocijalna terapija, ali i upotreba prirodnih činitelja u liječenju psorijaze.

"Potvrđujući naše dugogodišnje iskustvo, i u ovim Smjernicama je naftalanoterapija prepoznata kao efektivna u liječenju blage i srednje teške psorijaze. U Naftalanu zbog jedinstvenog prirodnog resursa imamo mogućnost provoditi tu terapiju, a tu smo jedini ne samo u Hrvatskoj već i u Europskoj uniji pa i šire. Naftalan ulje i krema koje proizvodimo također su prepoznati u pogledu uspješne lokalne terapije", izjavila je Gordana Krnjević Pezić, zamjenica ravnatelja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Naftalan.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.