Za nabavu inzulinskih pumpi HZZO će izdvojiti 1,5 milijuna kuna


Za nabavu inzulinskih pumpi HZZO će izdvojiti 1,5 milijuna kuna

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) jučer je na svojoj 65. redovnoj sjednici donijelo odluku da će pokrenuti postupak nabave inzulinskih pumpi, kako bi se povećala kvaliteta zdravstvene zaštite osoba koje imaju loše reguliran dijabetes, posebice djece. 

Inzulinske pumpe spadaju u ugradbeni materijal koji se do sada financirao unutar bolničkog limita te se iz tog razloga ugrađivao manji broj inzulinskih pumpi nego što je to potrebno. Nabava inzulinskih pumpi znatno će podignuti razinu zdravstvene zaštite osiguranih osoba. Za nabavku pumpi HZZO će izdvojiti 1,5 milijuna kuna.

Zdravstvena zaštita izvan mjesta boravišta i prebivališta

Za vrijeme privremenog boravka izvan mjesta prebivališta i boravišta osiguranici HZZO-a zdravstvenu zaštitu moći će ostvariti kod ugovornog doktora obiteljske medicine, zdravstvene zaštite žena (ginekologa), zdravstvene zaštite predškolske djece (pedijatra) i dentalne medicine.

Primjerice, osiguranici koji su na godišnjem odmoru ili službenom putu  u slučaju akutnih stanja npr. traume, akutne upalne i zarazne bolesti ili akutnog poremećaja imaju pravo koristiti primarnu zdravstvenu zaštitu kod bilo kojeg ugovornog doktora primarne zdravstvene zaštite u mjestu privremenog boravišta, u istom opsegu kao i kod svojeg izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite (npr. lijekove propisane na e-recept i primarnu laboratorijsku dijagnostiku propisanu na e-uputnicu za primarni laboratorij).

Izvan mjesta boravišta i prebivališta neće se utvrđivati privremena nesposobnost za rad.

Izvor:
HZZO

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.