Zapadnjačka prehrana može povećati rizik od smrtonosne sepse


Zapadnjačka prehrana može povećati rizik od smrtonosne sepse

Američko istraživanje kojeg su proveli znanstevnici s Portland State University pokazalo je da zapadnjačka prehrana može povećati rizik od teške sepse te smrti od infekcije.

Inače, zapadnjačka prehrana, je najrasprostranjenija prehrana u zemljama Zapada, koju karakterizira konzumacija namirnica koje imaju malo vlakana i koje sadrže masnoće i šećer. Dobro je dokumentirano da ovaj način prehrane može uzrokovati značajna oštećenja kardiovaskularnog sustava, bubrega te uzrokovati pretilost.

Međutim, sve je očitije da zapadnjačka prehrana može imati i štetne učinke po imunološki sustav, što uključuje povećanje rizika od teške sepse, koja je 11. najčešći uzrok smrti na svijetu.

Sepsa se obično naziva trovanje krvi, a bolest se može pojaviti kada tijelo reagira na infekciju previše agresivno, napadajući vlastita tkiva i organe.

Laboratorijsko istraživanje provedeno na miševima pokazalo je da miševi hranjeni zapadnjačkom prehranom imaju veću vjerojatnost dobivanja sepse te lošiji ishod liječenja sepse nego miševi koji su imali uravnoteženu prehranu bogatu vlaknima.

Također, u njih je uočena veća kronična upala, povećana imunoparaliza povezana sa sepsom te promjenjena populacija neutrofila u krvi.

Imunološki sustav miševa na zapadnjačkoj prehrani izgledao je i funkcionirao drugačije, što ukazuje da zapadnjačka prehrana manipulira funkcijom imunoloških stanica tako da se postaje podložniji sepsi.

Izvor:
PNAS

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.