Zapadnjačka prehrana narušava imunološki sustav crijeva, što može povećati rizik od upalne bolesti crijeva


Zapadnjačka prehrana narušava imunološki sustav crijeva, što može povećati rizik od upalne bolesti crijeva

Prakticiranje zapadnjačke prehrane može narušiti imunološki sustav u crijevima na načine koji bi mogli povećati rizik od infekcije i upalne bolesti crijeva, ukazuje nova studija.

Naime, istraživanje provedeno na miševima i ljudima pokazalo je da prehrana bogata šećerom i masnoćama uzrokuje oštećenje Panethovih stanica, imunoloških stanica u crijevima koje pomažu u kontroli upale. Kad Panethove stanice ne funkcioniraju ispravno, imunološki sustav crijeva pretjerano je sklon upalama, izlažući ljude riziku od upalne bolesti crijeva i potkopavajući učinkovitu kontrolu mikroba koji uzrokuju bolest.

Smatra se da ovo otkriće otvara nove mogućnosti za uspješno reguliranju imuniteta crijeva obnavljanjem normalne funkcije Panethovih stanica.

Inače, oštećenje Panethovih stanica ključno je obilježje upalne bolesti crijeva. Primjerice, ljudi s Crohnovom bolešću, vrstom upalne bolesti crijeva koju karakteriziraju bolovi u trbuhu, proljev, anemija i umor, često imaju Panethove stanice koje su prestale funkcionirati.

Također, otkrivena je veza između visokog indeksa tjelesne mase (ITM) i Panethovih stanicama koje su pod mikroskopom izgledale abnormalno i nezdravo. Naime, što je bio veći ITM osobe, to su njegove Panethove stanice izgledale gore. Ova veza uočena je u zdravih odraslih osoba i osoba s Crohnovom bolešću.

Valja istaknuti, da pretilost sama po sebi nije bila problem, naime, prejedanje zdravim namirnicama nije utjecalo na Panethove stanice. Problem je bio u prehrani s visokim udjelom masti i šećera.

Izvor:
Cell Host & Microbe

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.