Započeo 20. Svjetski tjedan dojenja


Započeo 20. Svjetski tjedan dojenja

Ovogodišnji Međunarodni tjedan dojenja (1. -7. kolovoza) s temom "Učeći iz prošlosti, planiramo budućnost" posvećen je dosadašnjoj provedbi i učincima inicijative "Rodilišta – prijatelji djece". Hrvatska je bila jedna od prvih zemalja koje su se priključile toj globalnoj inicijativi, već 1993. godine.

Ujedno, Međunarodni tjedan dojenja obilježava i 10. rođendan Globalne strategije UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije za prehranu djece i novorođenčadi. U protekla dva desetljeća značajno je poboljšana kvaliteta skrbi u hrvatskim rodilištima, kao i podrška majkama u uspostavi dojenja nakon izlaska iz rodilišta.

Sva rodilišta u Hrvatskoj su se uključila u inicijativu "Rodilišta-prijatelji djece", a do sada ih je 22, od ukupno 31, steklo taj prestižan naziv. Godišnje se u tim rodilištima rađa više od 30 tisuća djece, odnosno dvije trećine od ukupnog godišnjeg broja novorođene djece u Hrvatskoj, koja dobivaju najbolju skrb koju rodilište može ponuditi. Inače, taj prestižan naziv danas nosi i više od 20 tisuća rodilišta širom svijeta.

Uspješnost provedbe programa "Rodilišta-prijatelji djece" u Hrvatskoj, nedavno je potvrdio i najpoznatiji svjetski znanstveni časopis za dojenje "Journal of Human Lactaction" koji je u zadnjem broju uvrstio upravo hrvatska iskustva u promicanju dojenja uz bok singapurskim, švedskim, engleskim i američkim.

O provedbi programa "Rodilišta-prijatelji djece" u Hrvatskoj i ostalim aktivnostima za promicanje dojenja u Hrvatskoj govorili su jučer na konferenciji za novinare Đurđica Ivković, programska voditeljica UNICEF-a u Hrvatskoj, dr. Sanja Predavec iz Ministarstva zdravlja, mr. sc. Anita Pavičić Bošnjak, dr.med., neonatologinja rodilišta Sveti Duh te prof. dr. sc. Josip Grgurić, koordinator programskih aktivnosti "Rodilišta-prijatelji djece".

"UNICEF u suradnji s Ministarstvom zdravlja nastavlja aktivnosti za humanizaciju rodilišta i promicanje dojenja te očekujemo da će uskoro sva rodilišta u Hrvatskoj, njih 31, nositi naziv "Rodilište-prijatelj djece" te da će uspješno održavati taj prestižan status", istaknula je Đurđica Ivković.

Kako bi ispunilo uvjete za dobivanje tog naziva, rodilište treba dokazati da je uspješno primijenilo svih 10 koraka za uspješno dojenje te poštivati odredbe Međunarodnog kodeksa o načinu reklamiranja i prodaje nadomjestaka za majčino mlijeko. Taj status nije trajan, jer se rodilišta ponovno ocjenjuju svake tri godine, pa su tako od stjecanja tog naziva ponovno ocijenjena riječko, vukovarsko, dubrovačko i rodilište Sveti Duh u Zagrebu.

Program je doveo do daljnje humanizacije hrvatskih rodilišta. Tako je  još prije 15 godina u hrvatskim rodilištima bila uobičajena praksa da se djeca i majke odvajaju odmah po porodu, dok su danas u skoro svim rodilištima stvoreni uvjeti za zajednički boravak majki i djece, tzv. "rooming in". Iznimno je važno da majke nakon izlaska iz bolnice dobiju odgovarajuću podršku okoline kako bi uspješno nastavile dojenje, a upravo zbog toga je osnovana 121 grupa za potporu dojenju u cijeloj Hrvatskoj.

Kako bi se  potaknulo produženo dojenje djece, UNICEF je pokrenuo i program "Savjetovališta za djecu-prijatelji dojenja", koji omogućuje majkama da u pedijatrijskim te ordinacijama obiteljske i opće medicine dobiju savjete i informacije o optimalnoj prehrani djeteta. Trenutačno u Hrvatskoj postoji osam takvih Savjetovališta. Savjete o dojenju majke mogu odnedavno dobiti i  putem savjetovališta "Telefončić" na broju 01 4850 555 ili putem e-pošte na info@telefoncic.hr. Radi se o prvom Savjetovalištu za rani razvoj djece koje je nastalo u sklopu UNICEF-ove akcije "Prve 3 su najvažnije".

Globalnu strategiju za prehranu dojenčadi i male djece pokrenuli su Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF 2002. godine. Ona daje smjernice o tome kako štititi, promicati i podržavati isključivo dojenje tijekom prvih šest mjeseci i daljnje dojenje tijekom dvije ili više godina u kombinaciji s odgovarajućom prehranom. Prema UNICEF-ovom Izvještaju o stanju djece u svijetu iz 2011. godine, samo 32,6 posto od ukupno 136,7 milijuna novorođene djece u svijetu godišnje isključivo je dojeno u prvih šest mjeseci života.

"

Sve veći broj majki u Hrvatskoj doji svoju djecu

Zahvaljujući aktivnostima u promicanju dojenja sve veći broj majki u Hrvatskoj doji svoju djecu. Tako je postotak isključivo dojene djece u dobi od rođenja do dva mjeseca 2010. godine bio 66,3 posto.

Nažalost, postotak isključivo dojene djece se smanjuje s povećanjem dobi djece. Tako svega 15,9 posto djece u dobi do šest mjeseci ostaje isključivo dojeno.

Navedeni podaci iz "Hrvatskog zdravstveno-statističkog ljetopisa" Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ukazuju na potrebu da se cijela zajednica u većoj mjeri angažira oko dojenja, a ne samo zdravstvo, rečeno je na konferenciji za novinare koja je danas održana u UNICEF-u u povodu Međunarodnog tjedna dojenja koji se obilježava od 1. do 7. kolovoza.

O važnosti isključivog dojenja u prvim mjesecima djetetovog života govore istraživanja prema kojima je ono najbolji izbor za majku i novorođeno dijete.

"
Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.