Zašto bi trebali jesti ciklu


Zašto bi trebali jesti ciklu

Cikla ima malo kalorija i puno fitonutrijenata, zdravih spojeva koje proizvode biljke. Također, cikla je bogata nitratima, a istraživanja ukazuju da oni poboljšavaju zdravlje kardiovaskularnog sustava na nekoliko načina. Jednako tako, neka istraživanja pokazuju da sok od cikle može sniziti krvni tlak i povećati protok krvi.

Cikla također sadrži antioksidanse, spojeve u hrani koji pomažu popraviti DNK i održati dobro zdravlje stanica, a ima i protuupalna svojstva, smanjujući rizik od brojnih kroničnih bolesti. Zbog toga je cikla sve popularnija kao prehrambeni pristup u liječenju kardiovaskularnih bolesti i raka.

Valja spomenuti, da cikla ima malo masnoće i puno vlakana. Pola šalice kuhane cikle sadrži 0,15 grama masti i 1,7 grama vlakana, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede. Bogata je vitaminima C, A i K, koji doprinose dobrom zdravlju kostiju, zajedno s nekoliko drugih vitamina B, koji mogu zaštititi od demencije i gubitka pamćenja poboljšavajući protok krvi u mozgu.

Jednako tako, cikla sadrži visoke razine folata (vitamina B9), važnog za zdrav rast stanica i stvaranje crvenih krvnih stanica. Pola šalice kuhane cikle sadrži 68 mikrograma folata, što osigurava 17% dnevne potrebe.

Izvor:
HealthDay 

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.