Zdrava prehrana smanjuje rizik od demencije


Zdrava prehrana smanjuje rizik od demencije

Izgleda da konzumiranje zdravih namirnica može zaštititi zdravlje vašeg mozga u starijoj životnoj dobi, ukazuju rezultati dviju studija. Naime, pokazalo se da prakticiranje MIND ( Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) dijete može za 35 posto smanjiti slabljenje kognitivnih funkcija u starosti. 

Inače, DASH dijeta promicanjem potrošnje hrane koja sadrži malo zasićenih masnih kiselina i kolesterola, ima za cilj sniziti povišeni krvni tlak. Za nju je karakteristična konzumacija voća, povrća, mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti, cjelovitih žitarica, peradi, ribe i orašastih plodova, te ograničavanje unosa crvenog mesa, šećera i soli.

Valja istaknuti da je za zdravlje mozga bitno zdravlje srca i krvnih žila jer ukoliko srce nedovoljno pumpa krv, tada u mozak neće doći zadovoljavajuće količine kisika i glukoze. Jednako tako, očuvanjem zdravlja krvnih žila mozga smanjuje se rizik od moždanog udara i drugih zdravstvenih problema.

Smatra se da prakticiranje zdrave prehrane može biti važan način za očuvanje kognitivnih funkcija tijekom starenja. Čak i ako se u starijoj dobi započne sa zdravom prehranom, nije kasno.

Izvor:
Alzheimer's Association International Conference 2017

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.