Žene izložene riziku od nastanka krvnih ugrušaka i 12 tjedana od poroda


Žene izložene riziku od nastanka krvnih ugrušaka i 12 tjedana od poroda

Nova studija provedena u SAD-u koja je analizirala podatke od 1.687.930 žena pokazala je da su žene izložene većem riziku od stvaranja krvnih ugrušaka najmanje 12 tjedana nakon poroda.

Inače, uvriježeno mišljenje je bilo da su žene izložene većem riziku od nastanka krvnih ugrušaka u prvih šest tjedana od poroda. Također, poznato je da su trudnoća i postpartalni period čimbenici rizika za vensku trombozu.

Rezultati studije pokazali su da je rizik od stvaranja krvnih ugrušaka tijekom prvih šest tjedana od poroda 10,8 puta veći, od 7. do 12. tjedna 2,2 puta veći, te od 13. do 18. tjedna 1,4 puta veći. Treba reći da se povišeni rizik tijekom perioda od 13. do 18. tjedna ne smatra značajnim. Inače, rizik od krvnih ugrušaka vraća se u normalne vrijednosti tijekom perioda od 19. do 24. tjedna.

Iako se javljaju rijetko, treba istaknuti da su krvni ugrušci ozbiljan uzrok invalidnosti i smrti u trudnica i žena nakon poroda.

Žene koje su nedavno rodile i osjete pritisak ili bol u prsima, oticanje ili bol u jednoj nozi, ili imaju poteškoće s disanjem, ili imaju iznenadnu jaku glavobolju, ili imaju naglo zamagljenje ili gubitak vida, ili otežano i nerazumljivo izgovaraju riječi, svakako trebaju potražiti liječničku pomoć.

Izvor:
American Stroke Association's International Stroke Conference 2014

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.