Žene s lupusom izložene većem riziku od prijeloma kuka


Žene s lupusom izložene većem riziku od prijeloma kuka

Prema rezultatima istraživanja provedenog na gotovo 15.000 odraslih ispitanika, izgleda da su žene s lupusom, autoimunom bolesti koja uzrokuje oštećenja na koži, zglobovima i organima, također izložene većem riziku od prijeloma kuka. I to prijeloma vrata bedrene kosti.

Veći rizik od prijeloma kuka i ne čudi, obzirom na prirodu same bolesti, ističu stručnjaci.

Naime, kod lupusa dolazi do nepravilnosti u radu imunosnog sustava. Normalno, imunosni sustav proizvodi protutijela kao odgovor na napad stranih mikroorganizama (virusa, bakterija, gljivica i parazita) i njihovih kemijskih supstanci, kod lupusa, tijelo ne može razlikovati napadača od normalnog tkiva, te protutijela napadaju vlastito zdravo tkivo i uzrokuju upalu, bolove i oštećenja na tijelu.

Upala može utjecati na zdravlje kosti jer se pacijentima sa upalom često propisuju kortikosteroidi za ublažavanje upale, a navedeni lijekovi mogu imati štetan utjecaj na kosti, obzirom da je njihova primjena povezana s većim rizikom od osteonekroze (odumiranje koštanog tkiva).

Zbog navedenih razloga, u posljednjih nekoliko godina se za kontrolu simptoma lupusa koriste najniže moguće doze kortikosteroida.

Kako bi očuvali zdravlje svojih kostiju, oboljeli od lupusa trebaju uzimati dovoljne količine kalcija i vitamina D, te redovito vježbati.

Izvor:
Arthritis Care & Research

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.