11. hrvatski dan ljekarni


11. hrvatski dan ljekarni

Hrvatsko farmaceutsko društvo i Hrvatska ljekarnička komora pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva RH, jedanaestu godinu zaredom organiziraju obilježavanje Hrvatskog dana ljekarni. Iako se ovaj dan tradicionalno obilježava 29. listopada (na datum simboličan po prvom spomenu ljekarne na području Hrvatske, u Trogiru 1271.), ove godine obilježit će se u ljekarnama diljem Hrvatske u ponedjeljak, 30. listopada.

Tema  ovogodišnjeg 11. hrvatskog dana ljekarni je "Što trebate znati o gripi – pitajte svog ljekarnika" s ciljem podizanja svijesti o dobrobiti cijepljenja protiv gripe, kao najučinkovitijeg načina sprječavanja obolijevanja od gripe te podučavanja građana o ispravnom liječenju ove sezonske bolesti, koja se često neopravdano liječi antibioticima.

Povodom Hrvatskog dana ljekarni na temu gripe i cijepljenja protiv gripe, Sekcija za javno ljekarništvo Hrvatskog farmaceutskog društva provela je istraživanje s ciljem provjere stupnja znanja i stavova o prevenciji i liječenju gripe ljekarnika i pacijenata u Republici Hrvatskoj.

Pokazalo se da 353 ljekarnika uvjerljivo smatraju (preko 80%) da se u Hrvatskoj obavezno trebaju cijepiti protiv gripe osobe s kroničnim bolestima, osobe starije od 65 godina i zdravstveni radnici, a najidealniji period za cijepljenje je za većinu listopad i studeni.

U istraživanju je sudjelovalo i 832 pacijenta iz Dalmacije, Istre, Slavonije, Zagreba s okolicom te Hrvatskog zagorja, iz većih gradova ali i ruralnih područja. Gotovo većina ispitanika (43%) bila je starija od 56 godina, 63% ispitanika bilo je ženskog spola, a gotovo 70% bili su pušači. Rezultati istraživanja su nažalost bili poražavajući jer se pokazalo da se 79,2% ispitanika ne cijepi redovito protiv gripe unatoč stručnim preporukama.

Razlozi necijepljenja protiv gripe kod sudionika u istraživanju bili su sljedeći:

  • Više od 52% ispitanika smatra da im cijepljenje protiv gripe neće pomoći.
  • Više od 32% ispitanika boji se štetnog učinka cjepiva.
  • Oko 15% ih misli da već imaju imunitet jer su prebolili gripu.
  • Oko 5% ih smatra da je cijepljenje preskupo, ne znajući da je cijepljenje protiv gripe besplatno za pacijente koji boluju od kroničnih bolesti, pretile osobe, trudnice i sve starije od 65 godina (gotovo trećina ispitanika nije znala ovu informaciju).

Informacije i savjete o cijepljenju/cjepivu protiv gripe ispitanici su tražili od liječnika (45%), putem medija (24%), nikad nisu tražili savjet (19%), ljekarnika (18%), putem interneta (12%), medicinskih sestara (9%), članova obitelji i prijatelja (5%), a svega 4% se informiraju putem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, što ukazuje na potrebu osnaživanja vjerodostojnih zdravstvenih kanala sa stručnim informacijama temeljenim na znanstvenim dokazima.

Cjelokupni projekt obilježavanja Hrvatskog dana ljekarni osmišljen je radi promicanja ljekarništva i ljekarničke struke u javnosti te ljekarne kao mjesta, gdje se uz izdavanje lijekova i drugih proizvoda za zdravlje, mogu dobiti stručni savjeti o pravilnoj i racionalnoj uporabi lijekova, očuvanju zdravlja, prevenciji bolesti i poboljšanju kvalitete života kao i niz drugih ljekarničkih usluga.

Hrvatsko farmaceutsko društvo i Hrvatska ljekarnička komora, pozivaju sve građane i partnere u zdravstvu da sutra dođu u ljekarne i posvjetuju se s magistrima farmacije o gripi i cijepljenju protiv gripe.

Izvor:
Hrvatsko farmaceutsko društvo

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.