11. Hrvatski dan prevencije raka glave i vrata


11. Hrvatski dan prevencije raka glave i vrata

Jučer je u Klinici za maksilofacijalnu kirurgiju Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu održan 11. Hrvatski dan prevencije raka glave i vrata' s ciljem ranog otkrivanja ove zloćudne bolesti. Dio je to međunarodne akcije ''Tjedan svjesnosti o raku glave i vrata'' koju organizira Head and Neck Cancer Alliance već 21 godinu.

U sklopu hrvatske akcije, jučer je u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu pregledano 137 naših sugrađana, od kojih je na daljnju dijagnostičku obradu, specijalistički pregled ili drugu medicinsku intervenciju upućeno 75 osoba, što čini čak 55% pregledanih. To nesumnjivo potvrđuje potrebu provođenja ovakvih i sličnih javno-zdravstvenih akcija i još boljeg informiranja javnosti.

Posebnosti jučerašnje akcije u odnosu na ranije godine su: značajno veći broj građana koji zahtijevaju daljnji medicinski tretman, više mladih ljudi, bolja informiranost građana o važnosti prevencije.

Iako su besplatni specijalistički pregledi obavljani bez prethodnog naručivanja i uputnica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), zadovoljstvo uslugom i organizacijom bilo je javno iskazano na licima i komentarima naših sugrađana. Dvadeset timova liječnika i sestara u ambulantama Klinike za maksilofacijalnu kirurgiju KB Dubrava, uz podršku administrativnog osoblja Klinike, svi zajedno na volonterskoj osnovi, učinilo je jučerašnji dan drukčijim, korisnijim i bližim sugrađanima.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.