4 od 10 karcinoma mogu se izbjeći promjenom životnih navika


4 od 10 karcinoma mogu se izbjeći promjenom životnih navika

Velik broj ljudi može izbjeći oboljevanje od karcinoma te ranije umiranje od karcinoma ukoliko usvoji zdrave životne navike poput prestanka pušenja, ograničenja unosa alkohola, održavanja zdrave tjelesne težine te veće tjelesne aktivnosti, ukazuje američko istraživanje u kojem je sudjelovalo 135.910 ispitanika.

Smatra se da bi se dnevni unos alkohola trebao smanjiti na 1 alkoholno piće za žene te na 2 ili manje alkoholnih pića za muškarce. Što se pak tiče tjelesne težine, poželjne vrijednosti indeksa tjelesne mase (ITM) trebale bi se kretati između 18,5, i 27,5.

Kada je u pitanju tjelovježba, smatra se da je 150 minuta aerobnog vježbanja umjerenog intenziteta ili 75 minuta intenzivnog aerobnog vježbanja tjedno sasvim dovoljno za smanjivanje rizika od karcinoma i drugih bolesti.

Prema mišljenju stručnjaka, oko 25 posto slučajeva karcinoma u žena te 33 posto slučajeva karcinoma u muškaraca, mogu se izbjeći usvajanjem zdravih životnih navika. Pa se tako procjenjuje da se pomoću zdravih životnih navika u 80 posto slučajeva može izbjeći rak pluća, te u 4 posto slučajeva rak dojke.

Izvor:
JAMA Oncology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.