8. hrvatski dan ljekarni


8. hrvatski dan ljekarni

Sutra se u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva i Hrvatske ljekarničke komore, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RH obilježava tradicionalni 8. hrvatski dan ljekarni.

Tema ovogodišnjeg 8. hrvatskog dana ljekarni je "Trudnice, o samoliječenju u trudnoći posavjetujte se s ljekarnikom", kojom se želi približiti javnosti kako ljekarnik savjetima može pomoći u sprječavanju posljedica neodgovornog i neinformiranog samoliječenja trudnica.

Naglasak će biti na zaključku kako su u samoliječenju i većoj dostupnosti bezreceptnih lijekova, izvan nadzora ljekarnika, moguće brojne poteškoće, pogreške i rizici poput: nerazumijevanja namjene i djelovanja lijeka, pogrešnog doziranja, nepravilne primjene, nerazumijevanja kontraindikacija, interakcija i nuspojava koje mogu biti opasne po zdravlje trudnice i djeteta.

Inače, Hrvatsko farmaceutsko društvo je ovoj problematici posvetilo i cijeli javnozdravstveno-edukativni projekt SUTRA.

Ispred Hrvatskog farmaceutskog društva mr. sc. Darko Takač, mag. pharm. spec. i  doc. dr. sc. Maja Jakševac Mikša, mag. pharm., još jednom su naglasili kako je uloga ljekarnika nesumnjivo najvažnija u primjenu bezreceptnih lijekova i ostalih proizvoda za samoliječenje, jer su oni visokoobrazovani zdravstveni djelatnici specijalizirani upravo za ovo područje, u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), te da je potrebno dodatno ulagati u edukaciju i osvještavanje pacijenata u Hrvatskoj kada je riječ o odgovornoj primjeni svih lijekova, posebice onih u bezreceptnom statusu.

Izdavanje lijeka mora biti i ostati isključivo pod nadzorom ljekarnika i shodno tome se nikako ne odobrava liberalizacija tržišta bezreceptnih lijekova izvan nadzora magistra farmacije, ističu u Hrvatskom farmaceutskom društvu.

Mag. pharm. Silvana Jager je ispred Hrvatske ljekarničke komore istaknula kako je ljekarnik važna karika u savjetovanju trudnica jer kroz integrativni pristup može kao najdostupniji zdravstveni djelatnik neposredno saznati sve o njezinoj anamnezi, uzimanju lijekova i drugih pripravaka, načinu života i prehrani, te shodno tome dati najprikladniji zdravstveni savjet. Tome se pridružila i Predsjednica Sekcije za javno ljekarništvo HFD-a, mag. pharm. Martina Šepetavc, iz ustanove ZU Farmacia koja je već duži niz godina dobitnik priznanja za najviše prijavljenih nuspojava na lijekove, naglasivši opasnost kako čak 80 posto pacijenata smatra da su biljni lijekovi i pripravci potpuno bezopasni, stoga je prisutnost i savjet ljekarnika ključna za izbjegavanje mogućih rizika i očuvanje zdravlja uslijed primjene bezreceptnih proizvoda.

Darko Krnić, dr.med., iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode RH (HALMED) je naglasio kako je uloga ljekarnika važna u praćenju sigurnosti primjene svih lijekova, pa tako i bezreceptnih, te da HALMED odgovorno skrbi o pacijentima stalnim nadzorom lijekova na tržištu Hrvatske.

Izvor:
HFD

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.