90 godina Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb


90 godina Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Ive Josipovića i ministra zdravlja Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Rajka Ostojića danas je u Edukacijskom centru KBC-a Zagreb održana Svečana akademija kojom je obilježeno 90 godina djelovanja Klinike za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Svečanoj akademiji prisustvovali su brojni ugledni gosti i uzvanici kojima su se obratili predsjednik Ivo Josipović, pomoćnik ministra zdravlja dr. sc. Luka Vončina te predstavnici Klinike, Medicinskog fakulteta, Hrvatskog pedijatrijskog društva i Hrvatskog liječničkog zbora.

Kako je istaknuto na događanju, Klinika za pedijatriju KBC Zagreb najveća je hrvatska zdravstvena, znanstvena i nastavna ustanova posvećena zdravlju i liječenju djece i obitelji. U proteklih 90 godina,  u okviru Klinike, učinjeni su mnogi iskoraci u brojnim granama pedijatrijske medicine, a nastavljaju se raditi i danas kako bi se svakom djetetu pružila najbolja moguća zdravstvena skrb i zaštita.

Ova Klinika od državnog značaja vrlo je uspješna u svakom segmentu svoga djelovanja. Dokaz izvrsnosti te kvalitete stručnog i znanstvenog rada je i činjenica da u okviru Klinike djeluje čak osam referentnih centara Ministarstva zdravlja. Godišnje se u Klinici hospitalizira oko 5.700, a u polikliničkom dijelu pregleda se 60.000 djece.

Danas se Klinika sastoji od deset Zavoda s pojedinim odjelima, a u sklopu Klinike djeluju i Poliklinika, Dnevna bolnica, Jedinica za fizikalnu terapiju te Kabinet za psihološko pedagošku djelatnost. U sklopu programa odgoja i obrazovanja bolesne djece za vrijeme boravka u ovoj najvećoj hrvatskoj dječjoj bolnici djeluju dječji vrtić i osnovna škola te Klinika s pravom nosi naziv "Prijatelj djece".

Mogućnosti i dometi ovako velike pedijatrijske ustanove izviru iz veličine, stručnosti i organiziranosti svih suradnih segmenata Kliničkog bolničkog centra Zagreb kao što su laboratorijska i radiološka dijagnostika, dječja kirurgija, oftalmologija, otorinolaringologija, dermatologija, ortopedija i mnogi drugi. Izvrsnost Klinike omogućava upravo suradnja svih odjela u okviru velikog zdravstvenog sustava kakav je KBC Zagreb kako bi se osigurao svaki aspekt zdravstvene zaštite svakog djeteta. 

"

Klinika za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Zagreb 

  • osnovana 1923. godine u novoizgrađenoj zgradi na Šalati
  • u okviru Klinike 8 referentnih centara, 10 zavoda, Poliklinika, Dnevna bolnica i Hitna služba
  • 188 postelja za smještaj bolesnika
  • 24 mjesta u Dnevnoj bolnici
  • 42 stacionarnih mjesta za novorođenčad i intenzivno liječenje
  • u Poliklinici radi pedesetak ambulanti i desetak dijagnostičkih laboratorija i kabineta
  • godišnje se u Klinici hospitalizira oko 5.700, a u polikliničkom dijelu pregleda se 60.000 djece
  • zaposleno 66 liječnika raznih pedijatrijskih usmjerenja i 244 medicinske sestre
  • u Klinici se provodi i program probira sve novorođenčadi na prirođene metaboličke bolesti
  • u sklopu Klinike rade dječji vrtić i osnovna škola
  • 1951. godine u Zavodu za kardiologiju Klinike napravljena je prva kateterizacija srca u djece na ovim prostorima
  • 1964. godine u Zavodu za genetiku Klinike osnovan prvi citogenetski laboratorij i u njemu se provodi gotovo sva prenatalna dijagnostika u Republici Hrvatskoj
  • predstavlja bazu edukacije liječnicima i medicinskim sestrama iz cijele Hrvatske – Klinika organizira redovite tečajeve za dodatnu izobrazbu liječnika i medicinskih sestara svih profila koji u svom radu liječe djecu 
"
Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.