Acetilsalicilatna kiselina povezana sa smanjenim rizikom od smrti od COVID-19


Acetilsalicilatna kiselina povezana sa smanjenim rizikom od smrti od COVID-19

Pacijenti hospitalizirani zbog COVID-19 koji su svakodnevno uzimali acetilsalicilatnu kiselinu u malim dozama (obično 81 mg) zbog zaštite od kardiovaskularne bolesti, imali su znatno manji riizk od komplikacija i smrti u usporedbi s pacijentima koji nisu uzimali acetilsalicilatnu kiselinu, ukazuje nova studija

Također, oni su imali manju vjerojatnost da će bi smješteni na odjel intenzivne njege (ICU) te da će biti priključeni na respirator.

Ako dodatna istraživanja potvrde ove rezultate, acetilsalicilatna kiselina mogla bi biti prvi široko dostupni lijek za smanjenje smrtnosti od COVID-19.

Inače, COVID-19 povećava rizik od stvaranja opasnih krvnih ugrušaka koji u rijetkim slučajevima mogu uzrokovati srčani udar, moždani udar i zatajenje više organa, kao i smrt.

Liječnici često preporučuju dnevne niske doze acetilsalicilatne kiseline za pacijente koji su prethodno imali srčani ili moždani udar uzrokovan krvnim ugruškom kako bi spriječili buduće ugruške. Svakodnevna uporaba, međutim, može povećati rizik od većih krvarenja i peptičkog ulkusa.

Izvor:
Anesthesia and Analgesia

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.