Acetilsalicilatna kiselina povezana sa smanjenjem povećanja aneurizme mozga


Acetilsalicilatna kiselina povezana sa smanjenjem povećanja aneurizme mozga

Rezultati nove studije ukazuju da je primjena acetilsalicilatne kiseline povezana sa smanjenom brzinom povećanja intrakranijalne aneurizme ili aneurizme mozga. Inače, povećanje aneurizme je važno jer povećava rizik od puknuća aneurizme.

Aneurizme su patološka proširenja krvnih žila usljed slabljenja stijenke krvne žile. Kao posljedica širenja aneurizme može doći do pucanja krvne žile i krvarenja koje može imati smrtni ishod. Aneurizma može biti i mjesto tromboze, te ishodište ugrušaka.

Aneurizme u mozgu su u većini slučajeva promjera manjeg od 2,5 cm, vrećastog (sakularnog) su oblika, a ponekad mogu biti male i bobičaste (septirane).

Procjenjuje se da u SAD-u oko 6,5 milijuna ljudi ima aneurizmu mozga. Mnoge male aneurizme ne uzrokuju simptome i malo je vjerojatno da će puknuti.

No, također treba spomenuti da u SAD-u svake godine dođe do rupture aneurizme mozga kod oko 30.000 ljudi.

Valja naglasiti, da aneurizme veće od 7 mm, imaju veću vjerojatnost od puknuća u odnosu na male aneurizme. Nažalost, neke male aneurizme se povećavaju/šire, što povećava rizik od njihova puknuća. Upravo iz tog razloga, liječnici zahtjevaju da pacijenti s aneurizmom idu da redovite slikovne preglede.

Acetilsalicilatna kiselina može smanjiti rizik od puknuća aneurizme zbog protuupalnog učinka lijeka na oslabljenu stijenku aneurizme. 

Izvor:
Journal of Neurosurgery

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.