Acetilsalicilatna kiselina se često pogrešno propisuje kod fibrilacije atrija


Acetilsalicilatna kiselina se često pogrešno propisuje kod fibrilacije atrija

Američko istraživanje pokazalo je da više od jedne trećine pacijenata s poremećajem srčanog ritma znanim kao fibrilacija atrija ne dobiva antitrombotik, iako bi ga trebali dobivati radi prevencije moždanog udara. Također, pokazalo se da u 40 posto slučajeva umjesto preporučenog antitrombotika pacijentima je propisana acetilsalicilatna kiselina.

Nažalost, očito je da unatoč jasnim preporukama iz smjernica da pacijenti s fibrilacijom atrija koji su izloženi riziku od moždanog udara trebaju dobivati antitrombotik, i dalje velik broj pacijenata ne dobiva lijekove koji im mogu spasiti život.

Svakako treba istaknuti da acetilsalicilatna kiselina nije antikoagulans i nije učinkovita u prevenciji moždanog udara u pacijenata s fibrilacijom atrija. Antikoagulansi su lijekovi koji pomažu u sprječavanju ili liječenju tromboze na način da smanjuju sposobnost zgrušavanja krvi.

Inače, kod fibrilacije atrija, kao posljedica nepravilnog srčanog ritma može nastati krvni ugrušak koji može završiti u mozgu i uzrokovati moždani udar.

Zanimljivo, da iako su žene s fibrilacijom atrija izložene većem riziku od moždanog udara, antitrombotici su češće bili propisivani muškarcima s fibrilacijom atrija.

Također, treba spomenuti da neki pacijenti ne žele uzimati antitrombitike zbog straha od rizika krvarenja ili nisu svjesni rizika od moždanog udara.

Antitrombotici koji se koriste za prevenciju moždanog udara u pacijenata s atrijskom fibrilacijom su varfarin, dabigatran, apiksaban, rivaroksaban i edoksaban.

Prema posljednjim smjernicama, pacijenti s fibrilacijom atrija koji imaju 65 ili više godina te imaju i zatajivanje srca ili hipertenziju ili dijabetes ili prethodni moždani udar, trebaju uzimati antitrombotik.

Izvor:
Journal of the American College of Cardiology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.