Acetilsalicilna kiselina povezana s manjim rizikom od raka gušterače


Acetilsalicilna kiselina povezana s manjim rizikom od raka gušterače

Nova studija pokazala je da uzimanje acetilsalicine kiseline čak i samo jednom mjesečno, neovisno o visini doze, može smanjiti rizik od razvoja raka gušterače.

Naime studija provedena na 2.124 ispitanika pokazala je da su veće doze acetilsalicine kiseline koje se uzimaju jednom mjesečno povezane s 26 posto manjim rizikom od raka gušterače, dok su manje doze povezane s 35 posto manjim rizikom.

Stoga znanstvenici zaključuju da bi acetilsalicilna kiselina mogla imati kemoprevencijsko djelovanje protiv raka gušterače. No naravno, rezultati ne znače da bi svatko trebao započeti uzimanje acetilsalicine kiseline jednom mjesečno kako bi smanjio rizik od raka gušterače. Zbog nuspojava acetilsalicilne kiseline neke osobe bi se prije njene primjene trebale posavjetovati sa svojim liječnikom.

Rak gušterače jedan je od najsmrtonosnijih karcinoma. Naime, često kada se pojave prvi simptomi, rak je već u odmakloj fazi i proširio se na okolne organe. Da stvar bude gora, rak gušterače je teško liječiti. Vrlo je otporan na kemoterapiju. Ukupna petogodišnja stopa preživljavanja od raka gušterače je manja od 2 posto.

Čimbenici rizika za rak gušterače su starija životna dob, prekomjerna tjelesna težina, kronična upala gušterače (pankreatitis), dijabetes, pušenje i pozitivna obiteljska anamneza genetskih sindroma koji povećavaju rizik od raka.

Rak gušterače nije čest, tako da je apsolutni rizik od raka gušterače malen.

Izvor:
HealthDay

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.