Acetilsalicilna kiselina smanjuje rizik od raka jetre i smrti zbog kronične bolesti jetre


Acetilsalicilna kiselina smanjuje rizik od raka jetre i smrti zbog kronične bolesti jetre

Prema rezultatima istraživanja u kojem je sudjelovalo više od 300.000 ispitanika u dobi od 50 do 71 godine, korištenje acetilsalicilne kiseline smanjuje rizik od raka jetre za 41 posto te rizik od smrti zbog kronične bolesti jetre za 41 posto.

Ispitanici koji su uzimali neki drugi nesteroidni protuupalni lijek imali su 26 posto manji rizik od smrti zbog kronične bolesti jetre, no nisu imali manji rizik od raka jetre.

Ukoliko se navedeni rezultati potvrde i u drugim istraživanjima, došlo bi do promjene terapije za sprječavanje kronične bolesti jetre i raka jetre, ističu znanstvenici.

Inače, prethodna istraživanja povezala su kroničnu upalu zbog bolesti jetre sa staničnim procesima koji mogu doprinijeti razvoju raka jetre.

Poznati uzroci kronične bolesti jetre i raka jetre su infekcije hepatitis B virusom i hepatitis C virusom te konzumiranje alkohola. Jednako tako, sumnja se da bi i pretilost te dijabetes, mogli imati ulogu u njihovom nastanku.

Pod pojmom primarnog raka jetre, obično se misli na hepatocelularni karcinom, većinom se rak jetre očituje nespecifičnim simptomima čime se odgađa dijagnoza. Prognoza je obično loša.

Izvor:
Journal of the National Cancer Institute

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.